آموزش
شرکت مهندسی و ساخت رایان هیدرولیک سام علاوه از ارایه خدمات مهندسی و ساخت تجهیزات هیدرولیک صنعتی، در زمینه آموزش علوم مهندسی مرتبط با هیدرولیک و پنوماتیک نیز فعالیت دارد.
خدمات شرکت در بخش آموزش شامل دو بخش زیر است:
الف) برگذاری دوره های آموزشی کوتاه مدت و میان مدت و سمینارهای آموزش هیدرولیک و پنوماتیک در سطوح علمی مختلف
ب) تالیف، تدوین و نشر رایگان متون آموزش هیدرولیک و پنوماتیک برای استفاده آزاد علاقمندان
اسفند ۱۴۰۲) مناسبترین سردکن روغن هیدرولیک
اگر از نظر اقتصادی و یا از نظر برخی مسائل فنی محدودیتی وجود نداشته باشد استفاده از سردکن روغن هیدرولیک در هر سیستم و یونیت هیدرولیک بسیار مفید و مناسب خواهد بود ولی در برخی انواع پاورپک هیدرولیک استفاده از سردکن روغن هیدرولیک کاملا ضروری بوده و مسائل اقتصادی نیز نمی تواند از این امر جلوگیری نماید و در این شرایط، تنها مساله مهم و دغدغه طراح سیستم هیدرولیک محاسبات هیدرولیکی و حرارتی برای انتخاب مناسبترین سردکن روغن هیدرولیک می باشد که باید به صورت کاملا صحیح و به نحو احسن انجام پذیرد.
پارامترهای فنی مهم در بحث انتخاب مناسبترین سردکن روغن هیدرولیک
- نوع سردکن روغن هیدرولیک: در اکثر مواقع در سیستم های هیدرولیک از دو نوع سردکن روغن استفاده می شود که شامل سردکن روغن نوع هوا خنک (سردکن روغن برقی) و سردکن روغن آب خنک (مبدل حرارتی روغن) می باشد. اینکه در ساخت یک پاورپک هیدرولیک از کدام نوع این سردکن ها استفاده شود باید به عواملی چون میزان حرارت ایجاد شده در پاورپک، حداکثر دمای ایجاد شده، تغییرات دما نسبت به زمان کارکرد سیستم هیدرولیک و شرایط محیطی کارکرد پاورپک هیدرولیک دقت و توجه نمود.
- اندازه سردکن روغن هیدرولیک: پس از انتخاب صحیح نوع سردکن روغن هیدرولیک باید اندازه و سایز سردکن روغن هیدرولیک را نیز تعیین نمود. نوشتن معادله بالانس حرارتی سیستم هیدرولیک امری ضروری و لازم در محاسبه و انتخاب اندازه سردکن روغن هیدرولیک است. این معادله در برگیرنده تمام و یا اکثر پارامترهای مهم و دخیل در محاسبات فنی سردکن روغن هیدرولیک بوده و نوشتن و تحلیل و حل صحیح آن اجتناب ناپذیر است. لازم به یادآوری است که محاسبات فنی دو نوع سردکن روغن هوا خنک و آب خنک در برخی موارد با یکدیگر تفاوت هایی را دارند.
اردیبهشت ۱۴۰۳) شیرهای هیدرولیک کنترل بار ( نوشتار آموزش هیدرولیک )
برای مهار و کنترل بارهای خطی و دورانی روی عملگرهای هیدرولیکی ماشین آلات از شیرهای هیدرولیک کنترل بار استفاده می شود. به صورت خلاصه می توان گفت با بکارگیری شیرهای هیدرولیک کنترل بار در سیستم های هیدرولیک می توان به اهداف زیر رسید:
- توقف نرم و دقیق و بدون لغزش عملگر هیدرولیک خطی و دورانی تحت بار در یک موقعیت خاص و مورد نظر
- کنترل و کاهش شتاب بار روی عملگر
- جلوگیری از فرار بار روی عملگر (بار روی عملگر از خود عملگر پیشی نگیرد)
- حفاظت از عملگر و اتصالات هیدرولیک و سایر اجزای سیستم هیدرولیک در اثر انبساط روغن
- کاهش عوارض و خطرات ناشی از ترکیدن لوله های و شیلنگ های هیدرولیک
در ادامه انواع شیرهای هیدرولیک کنترل بار را نام برده و به شرح مختصر هر کدام پرداخته خواهد شد.
انواع شیرهای هیدرولیک کنترل بار
- Pilot Operated Check Valve
- Counterbalance Valve
- Overcenter Valve
- Braking Valve
- Thermal Expansion Valve
- Rupture Valve
- شیر یکطرفه پیلوتی (Pilot Operated Check Valve): این شیر در بحث کنترل بار تحت عنوان Load Holding Valve و در بیان و گفتار عامیانه هیدرولیک تحت عنوان قفل کن هیدرولیک نیز نامیده می شود. شیر یکطرفه پیلوتی یک نگهدارنده مطمئن بار بوده ولی برای اهداف حرکت آرام بار، جلوگیری از فرار بار و پائین آوردن بار مناسب نمی باشد.
- شیر متعادل کننده (Counterbalance Valve): شیر متعادل کننده فقط در عملگرهای خطی و یا به عبارتی فقط در جک های هیدرولیک کاربرد دارد. کارایی این شیر در مواردی شامل در متعادل کردن بار و وزن قطعات متصل به جک هیدرولیک، امکان اعمال کنترل مطلوب بر حرکت بار، جلوگیری از شتاب گرفتن بار ( فرار بار ) و حرکت سریع تر بار از میزان دبی ورودی به جک هیدرولیک می باشد.
- Overcenter Valve : همان شیر متعادل کننده دوبل می باشد که علاوه بر پیلوت داخلی دارای پیلوت خارجی نیز می باشد. اگر بار روی جک هیدرولیک در هر دو طرف آن بوده و یا به عبارتی دیگر بار بصورت همزمان کششی و فشاری باشد و یا به دلایلی چون تغییر شدید زاویه حرکت جک هیدرولیک میزان تغییرات نیروی اعمال شده بر جک زیاد باشد از شیر Overcenter استفاده می گردد.
- شیر ترمزی (Braking Valve): همان شیر متعادل کننده (Counterbalance Valve) خارجی است که برای مهار و جلوگیری از فرار بار روی عملگر دورانی یا همان هیدروموتور استفاده می گردد.
- شیر انبساط حرارتی (Thermal Expansion Valve): یک نوع فشارشکن می باشد که افزایش فشار ناشی از انبساط حرارتی روغن در اثر افزایش دما را کنترل و تعدیل می کند و از ترکیدن لوله ها و شیلنگ ها در اثر افزایش شدید دمای روغن پیشگیری می نماید.
- Rupture Valve: این شیر تحت عنوان Hose Break Valve نیز نامبرده می شود. این شیر در ورودی جک هیدرولیک بالابر نصب شده و در صورت ترکیدن شیلنگ متصل به جک، خروج روغن از جک را محدود کرده و از سقوط آزاد بار روی جک چلوگیری می کند.
خرداد ۱۴۰۳) نکات فنی کلیدی در طراحی پاورپک هیدرولیک ( نوشتار آموزش هیدرولیک )
برای تضمین موفقیت در هر پروژه مهندسی دانستن اطلاعات اولیه پروژه و نیز تلفیق آن ها با علوم و دانش فنی مربوط به آن پروژه امری ضروری و لازم است.
در طراحی موفق یک پاورپک هیدرولیک و به به صورت کلی در طراحی و ساخت موفق سیستم های هیدرولیک توجه به نکات فنی مربوطه الزامی است که در ذیل برخی از آن ها مورد بررسی قرار می گیرد.
- انتظارات از پاورپک هیدرولیک ( سیستم هیدرولیک ): پاورپک هیدرولیک روی چه ماشینی کار خواهد کرد؟ این سیستم هیدرولیک کدام عملگرها را با چه سرعت و شتابی راه اندازی می کند؟ میزان نیروها، گشتاورهای و توان خروجی هر عملگر هیدرولیک چقدر می باشد؟ ساعات کارکرد مداوم و ممتد سیستم هیدرولیک چقدر می باشد؟ ترتیب حرکتی عملگرها چیست؟ دقت کنترل مقادیر دبی و فشار عملگرها در چه حد و با چه میزان حساسیت می باشد؟
- روش کنترل سیستم هیدرولیک: سیستم هیدرولیک با چه روش و شیوه ای کنترل خواهد شد؟ آیا سیستم هیدرولیک بصورت کاملا دستی کنترل می شود؟ کنترل اتوماتیک خواهد داشت؟ تلفیقی از روش های کنترل دستی و اتوماتیک است؟
- طراحی اولیه دیاگرام و تهیه نقشه شماتیک مدار هیدرولیک پاورپک با توجه به بندهای یک و دو مطرح شده فوق
- محاسبات فنی و سایزینگ دقیق عملگرهای هیدرولیکی سیستم (ممکن است در ادامه طراحی، نیازمند محاسبات مجدد و اصلاح آن باشیم)
- محاسبات فنی، انتخاب مدار و سایزینگ دقیق مدار پمپاژ سیستم هیدرولیک (ممکن است در ادامه طراحی، نیازمند محاسبات مجدد و اصلاح آن باشیم)
- بازبینی تمام مراحل انجام شده طراحی در بندهای ۳ و ۴ و ۵ و در نهایت رسیدن به طرح نهایی پاورپک هیدرولیک
- انتخاب و سایزینگ دقیق اجزای استاندارد مدار هیدرولیک شامل پمپ ها، الکتروموتور، شیر های کنترل مسیر، شیر های کنترل فشار و سایز اجزای مورد نیاز و تهیه یک پارت لیست کامل
- طراحی و تهیه نقشه های دقیق ساخت اجزای ساختنی سیستم هیدرولیک شامل مخزن روغن، استندهای نصب قطعات، بلوک شیر و ….
- تدوین روش تست و تحویل سیستم هیدرولیک
دی ماه ۱۴۰۳) راهنمای عمومی راه اندازی و نگهداری یونیت هیدرولیک
- از روغن هیدرولیک با گرانروی ISO VG 68 محصول بهران هیدرولیک H و یا پارس بابک استفاده گردد و از مصرف روغن با کیفیت پایین جداً خودداری نمایید.
- در زمان استارت یونیت، فشار سیستم را روی مقدار صفر قرار داده و پس از استارت موتور، مقدار فشار را به تدریج افزایش دهید.
- قبل از تحت بار بردن یونیت از یکسان بودن جهت دوران موتور و پمپ مطمئن شوید.
- از قراردان یونیت در مجاورت جریان گرما و همچنین جریان گرد و خاک خودداری نمایید.
- قبل از اتصال جریان برق، به مشخصات الکتریکی الکتروموتور، شیرها، سوئیچ ها و سنسورها توجه نمایید.
- از ریختن روغن جدید بر روی روغن کارکرده داخل یونیت خودداری نمایید.
- برای نصب صحیح یونیت به نقشه مدار یونیت و یا توصیه های سازنده، توجه نمایید.
- از بکارگیری یونیت در شرایطی فراتر از مشخصات طراحی، خودداری نمایید.
- اگر یونیت مجهز به سردکن برقی (هوا خنک) باشد، برای عملکرد صحیح سردکن وجود جریان هوای آزاد تمیز در مجاورت یونیت الزامیست.
- در زمان حمل و جابجایی یونیت، ازگرفتن و استفاده از شیلنگها، لوله ها، شیرها و سایر قطعات آن خودداری نمایید.
- از گذاشتن و تکیه دادن هر نوع اجسام خارجی بر روی یونیت خودداری نمایید.
- در صورت شنیده شدن صداهای غیر طبیعی و همچنین مشاهده ارتعاشات غیر طبیعی، فورا یونیت را خاموش نموده و از بکارگیری آن قبل از رفع موارد مذکور خودداری کنید.
- از ورود آب، گازوئیل و هر نوع سیالی غیر از روغن توصیه شده به داخل مخزن یونیت جلوگیری نمایید.
دانلود متن انگلیسی هندبوک هیدرولیک صنعتی در قالب فایل PDF
ارتعاشات در سیستم های هیدرولیک
افت انرژی در سیستمهای هیدرولیک
Online Hydraulic Training Courses